江苏国际在线 > 主题活动 > 《江苏文化名片》系列微纪录片
奇技:MAGIC
来源:新华社客户端江苏频道   2022-04-16 08:58:00
两千多年前,中国民间杂技艺术在江苏建湖萌芽,于是,这里便有了杂技人的最初舞台。

两千多年前,中国民间杂技艺术在江苏建湖萌芽,于是,这里便有了杂技人的最初舞台。

More than two thousand years ago,Chinese folk acrobatics sprouted in Jianhu, Jiangsu,which provided initial performance stages for acrobats.

每天清晨五点,一个动作数百次,这,是杂技人练功的日常。

Every morning at 5 a.m,they practiceda movement hundreds of times,which was the daily routine of acrobats.

一次次突破身体极限的绝技,让不可能成为可能的传奇,这,是杂技人的中国功夫。

The unique skills persistently beyond physical limits make the impossible a possible legend.This is the Chinese Kungfu of acrobats.

创新的技艺,时代的故事,让这门传承了2500多年的汉族艺术依然鲜活。

Skills of innovation and stories of the timesrender the art of Han nationality inherited for over 2,500 years fresh and alive.

源于百姓生活,建湖杂技,拥有着最强的民众生命力。

Coming from citizen’s daily life,Jianhu acrobatics possess the stronge stvitality among the mass.

杂技在给百姓带来惊喜的同时,也成为生活中不可缺少的文化滋养。

Acrobatics not only bring surprise to common people, but also serve as a kind of indispensable cultural nourishment in life.

在人们看到或看不到的台前幕后,建湖杂技用自己的担当书写着这一份热忱。

On or off the stage where audiences either see or not, Jianhu acrobats write down their ardour for the cause with responsibilities.

今天的建湖杂技,融入了更现代的表达,将神秘的东方故事带向世界舞台,成为国外交口称赞的殿堂艺术。

Nowadays, Jianhu acrobatics are integrated with more modern expressions,presenting the mysterious oriental stories to the world stage,and emerging as a brilliant art highly praised by overseas audiences.

是奇技,也是奇迹。建湖杂技用传承千年的力量,续写着世界眼中的东方文化。以此,生生不息。

It’s both a marvel and a miracle.Jianhu acrobatics,continue the oriental culture in the world with the power of thousand years’inheritance.In this way, Jianhu acrobatics continue to flourish.

由江苏省人民政府新闻办公室、新华社新闻信息中心江苏中心联合制作的《江苏文化名片》系列微纪录片推出第七个篇章:建湖杂技。本片着眼于中国杂技之乡,聚焦国家非物质文化遗产,以练技艺、守技艺、创技艺三个版块,系统呈现了精湛、奇绝的杂技技艺,也将建湖杂技传承创新、饮誉中外的故事娓娓道来。

标签:acrobat;杂技;建湖

责任编辑:冯晓丹

新职业
新业态的发展催生了新职业,而新职业又将开辟更多就业“风口”。
技术产业
我国成功进入创新型国家行列。
游泳;跳水
6月29日,李亚杰为中国跳水队赢得世锦赛历史上的第101块金牌。
北约;成员
北约成员国已正式同意邀请瑞典和芬兰加入北约。
香港回归
在香港回归祖国25周年之际,智能修复技术用4K画质,再现高燃瞬间。
北约;部队
本周举行的北约成员国领导人会议将决定扩充北约快速反应部队。
世锦赛
2022国际泳联世锦赛中国队选手陈芋汐、全红婵包揽十米台金银牌!
运载火箭
北京时间2022年6月27日23时46分,我国成功将高分十二号03星发射升空。
运河;发展
这是全球首份运河城市可持续发展报告。
东方之珠
这首经典歌曲的粤语版,您听过吗?